Anul 2023 prevestește o nouă criză economică globală, lucru cel mai des observat prin inflație și scăderea puterii de cumpărare a românilor. Cum specialiștii în macroeconomie sunt de părere că adaptarea la noile provocări devine esențială pentru supraviețuirea și prosperitatea afacerilor, costurile crescânde cu materia primă reprezintă o amenințare constantă.
În plus, noua dinamică trasată nu numai că afectează prețurile produselor finite și profitabilitatea companiilor, dar le determină și să regândească modul în care produc și își distribuie produsele. Practic, pentru a supraviețui pe o piață tot mai volatilă orice companie care își dorește să evite falimentul trebuie să caute strategii eficiente pentru a răspunde acestor provocări.
Printre soluțiile găsite se numără:
Eficientizarea proceselor de producție

Dincolo de nevoile evidente ale pieței și consumatorilor, eficientizarea proceselor de producție reprezintă o strategie fundamentală pentru orice companie din industria mobilierului. Producția poate fi privită din două perspective importante: îmbunătățirea calității produselor și reducerea cheltuielilor.
Aici trebuie menționată inclusiv optimizarea lanțului de aprovizionare, printr-o analiză mai riguroasă a furnizorilor. Este singura modalitate prin care producătorii de mobilier obțin materiale de cea mai bună calitate la prețuri competitive. În unele cazuri, un parteneriat strâns cu furnizorii aduce beneficii reciproc avantajoase: termeni de plată flexibili sau livrări mai rapide.
O altă modalitate de eficientizare a producției are la bază și eliminarea stocurilor inutile sau consumatoare de spațiu în depozit. O bună soluție ce poate fi implementată constă într-un sistem eficient de gestionare a stocurilor, ce poate minimiza riscul de a avea prea mult sau prea puțin stoc la dispoziție.
Eficientizarea producției are la bază și procesele de automatizare, precum mașini CNC (control numeric computerizat) sau imprimante 3D pentru prototipare, pentru a accelera producția și crește precizia realizării pieselor de mobilier.
Cum oamenii sunt ”inima” oricărei afaceri, angajații trebuie instruiți permanent în folosirea noilor tehnologii, iar feedback-ul primit de la personalul de pe linia de producție este de mare ajutor în îmbunătățirea procesului.
Diversificarea surselor de materie primă

Cum accesul la mărfuri a devenit tot mai ușor, a te baza pe o singură sursă sau pe un singur furnizor pentru materiile prime reprezintă un risc important pentru orice companie. Diversificarea surselor de aprovizionare nu numai că asigură o mai mare stabilitate în fața fluctuațiilor economice, dar și o flexibilitate sporită în fața cerințelor pieței.
Extinderea căutării de furnizori dincolo de granițele țării poate aduce oferte mai bune în ceea ce privește prețul sau calitatea materiei prime. În plus, anumite materiale sunt în trend în anumite regiuni ale lumii și pot fi obținute la prețuri mai avantajoase datorită surplusului de producție sau a tehnologiilor avansate disponibile.
O altă strategie inteligentă constă în investiția în surse alternative de materiale. Primul pas, materialele reciclate.Utilizarea lemnului reciclat sau a altor materiale refolosibile reduce costurile, dar și amplifică profilul de sustenabilitate al companiei.
Cea de-a doua variantă este reprezentată de materialele sintetice, care pot imita sau chiar înlocui proprietățile lemnului. Acestea pot fi mai durabile, mai ușor de prelucrat sau mai rezistente la factorii externi.
O ultimă variantă, tot mai pusă în aplicare de către firmele producătoare de mobilier, constă în dezvoltarea parteneriatelor cu agricultorii locali ce cultivă specii de copaci cu creștere rapidă, deci pot asigura o sursă constantă de lemn fără a afecta ecosistemele forestiere. Parteneriatele cu organizații sau comunități locale pentru reîmpădurire pot fi benefice pentru mediul înconjurător și pot oferi, în același timp, o sursă viitoare de lemn.
Creșterea prudentă a prețurilor
În contextul inflației și al cheltuielilor tot mai mari cu materiile prime, creșterea prețurilor obiectelor de mobilier este necesară pentru a menține sănătatea financiară a unei companii. Dar această abordare poate avea un impact direct asupra relației cu consumatorii și, dacă este gestionată incorect, atrage consecințe negative pe termen lung.
Înainte de a lua decizia de a majora prețurile, importantă este analiza competiției. Dacă majoritatea companiilor mențin prețurile sau dacă sunt deja mai mari, creșterea prețului poate fi mai puțin riscantă.
Odată cu creșterea prețurilor, companiile trebuie să le explice clienților motivele din spatele acestei decizii. Acest lucru poate fi făcut prin comunicate de presă, postări pe rețelele sociale sau e-mailuri către clienți. În loc să se concentreze doar pe cost, companiile ar trebui să sublinieze valoarea adăugată a produselor lor, precum calitatea superioară, designul unic sau durabilitatea crescută.Investiții în inovație și design
Investiții în inovație și design

Concurența pe piața mobilierului este acerbă, iar companiile pot folosi inovația și designul pentru a se diferenția. Un prim pas ar fi crearea de produse multifuncționale, care servesc mai multor scopuri sau care pot fi adaptate în funcție de nevoile consumatorului.
Realitate augmentată și virtuală le permite clienților să vizualizeze produsul finit, cum ar arăta. De bun augur este și colaborarea cu designeri de renume, ca boost de brand, ce poate atrage un segment de piață dispus să plătească mai mult pentru un design exclusivist.
Fidelizarea clienților
În loc să se bazeze strict pe atragerea de noi clienți, companiile de mobilier pot investi în fidelizarea celor existenți. Atragerea de noi clienți poate fi de 5-25 de ori mai costisitoare decât păstrarea celor existenți, potrivit unor studii. Din acest motiv, fidelizarea clienților reprezintă o prioritate pentru orice companie, mai ales pentru cele producătoare de mobilier.
Fidelizarea clienților poate fi făcută prin personalizarea experienței de cumpărare. Serviciile post-vânzare, cum ar fi montajul, întreținerea sau consultanța în design, adaugă valoare brandului și consolidează relația cu clientul. Pentru achiziții repetate, clienții pot primi recompense sau puncte, care să îi motiveze să revină.
Parteneriate cu alte companii
Parteneriatele cu alte companii contribuie la distribuția riscurilor și la obținerea unor avantaje competitive. Prin îmbinarea armonioasă a resurselor și expertizei, companiile pot găsi modalități inovatoare de a-și optimiza operațiunile, de a accesa noi piețe și de a îmbunătăți ofertele pentru clienți.
Prin colaborarea strânsă cu furnizorii, companiile pot negocia prețuri mai avantajoase și pot realiza achiziții în engros, reducând astfel costurile per unitate. În plus, un parteneriat solid cu furnizorii atrage dezvoltarea de soluții inovatoare, cu materiale alternative sau mai durabile. Și parteneriatele cu universitățile sau școlile de design le oferă companiilor de mobilier oportunitatea de a accesa tinere talente și idei creative, promovând astfel inovația în design.